Belfort Vossenberg

Oplevering verwacht 2019
Opdrachtgever Stichting Dorpsoverleg Meijel
Aannemer Bouwbedrijf Stammen, Meijel
Constructie Verkennis Advies, Ospel

Vossenberg in Meijel wordt een Peeltroef. Peeltroeven zijn belangrijke en mooie plekjes van de Peel. Elke troef is speciaal en heeft een verhaal. Samen vertellen ze de geschiedenis van de Peel met als rode draad turf, oorlog en hoogveen.
Op de locatie Vossenberg wordt een aantal kazematten beleefbaar gemaakt en er wordt een uitkijktoren geplaatst die de Peeltroef extra kracht bijzet. De toren -of Belfort- krijgt vier ruime bordessen waar men men over het gebied kijkt. Op elk van deze bordessen staat een thema centraal: oorlog en vrede, de Peel, (landschaps)kunst en het cultuurlandschap. Bovenop kijkt men in alle richtingen vrij over het gebied met zicht op de kerkdorpen.

De toren heeft een eenvoudige, robuuste vorm, geïnspireerd op de kazematten. Hij oogt tamelijk massief, maar biedt een lichte en prettige route naar boven. De korte zijden worden bekleed met hout. Op de bordessen ontstaan hierdoor nissen waar verhalen bij de thema’s kunnen worden verbeeld.

De voet van de toren is bedacht in beton. Door een extra opstorting bovenop de funderingsplaat komt de entree van de toren een stuk boven het maaiveld te liggen. Weer een duidelijke referentie naar de kazematten en een goede overgang tussen het landschap en de toren. Bovendien kan de wandelroute over de sokkel lopen. Van veraf is de toren goed herkenbaar en een duidelijke markering van de Vossenberg.