Ateliereen Architecten

laat u inspireren!

Concept voor gestapeld wonen

Prijsvraag 2006, Nominatie
Opdrachtgever Stadsgewest Haaglanden

De opgave van deze prijsvraag betrof het ontwerpen van een nieuwe vorm voor gestapeld wonen, welke een bijdrage levert aan een grotere variatie in woonvormen in het Haagse Stadgewest Haaglanden.

Dit is een onderzoek naar de mogelijkheid om een rijtjeswoning te stapelen om een hoge dichtheid te bereiken met een vertrouwde en gewaardeerde woonvorm. Als reactie op de bestaande bouw in de Prinsenhof is de nieuwe woonvorm tussen de twee bestaande flats geplaatst. Het verkeer en de groenstructuur gaan er dwars doorheen en zijn onderdeel van het gebouw.

Elke doorzonwoning heeft een eigen tuin en op de verdieping drie slaapkamers. Het gevelbeeld refereert aan traditionele, typisch Nederlandse woningbouw met een zadeldak. Echter de constructie is een eenvoudig uit te voeren tunnelconstructie. Een betonnen kader dat ingevuld wordt met een metselwerk geeft de huisvorm duidelijk weer en het overige geveldeel wordt uitgevoerd in donker hout. Fietsen kunnen meegenomen worden naar de woning. Parkeren gebeurt in de parkeerkelder.
Het project geeft de hele wijk een nieuwe impuls en bovendien wordt de woningdifferentiatie vergroot. Ook is er nu aanleiding om de bestaande bebouwing te renoveren. De andere openingen naar het hof kunnen op de dezelfde manier aangepakt worden.

De inzending behoorde tot de acht nominaties. De jury prees het verfrissende concept en presentatie. Het contrast tussen de robuuste flats en de eengezinswoningen worden origineel genoemd. De jury heeft onze bedoeling goed aangevoeld en noemt het project "een mooi protest".