Ateliereen Architecten

laat u inspireren!

Herkenningspunt aan de Hollandsche IJssel

Opgeleverd 2018
Opdrachtgever gemeente Capelle aan den IJssel
Aannemer GKB Groep
Ontwerp silhouetten Almar Ontwerpt

Capelle aan den IJssel werkt aan haar centrum. Een van de projecten daarbinnen is een herkenningspunt aan de IJssel, om de binding van het centrum met het water te verbeteren. Het gaat om een locatie in het Vuykpark dat tot eind jaren '70 een scheepswerf was. In een werkgroep samen met omwonenden en de gemeente is het ontwerp ontstaan van een aantal kijkers, waarmee de omgeving verkend kan worden.

Deze kijkers werken als een periscoop, waarmee bezoekers over de omgeving kunnen kijken zonder zelf omhoog te gaan. Men ziet specifiek ingekaderde beelden, vanuit een verrassend perspectief. In de kijkers / periscopen is een silhouet gemaakt dat iets vertelt over (de geschiedenis van) hetgeen er in beeld is. Hierdoor komt de plek tot leven en wordt de rijke geschiedenis van bijvoorbeeld de oude scheepswerf op een originele manier verteld.

De kijkers zijn eenvoudig en ingetogen van vorm. Ronde, in blauwtinten gekleurde, stalen kokers met een accent in de kijkrichting. Samen vormen ze een herkenbare compositie aan het water.