Herbestemming genieloods tot centrum voor kunst

Prijsvraag 2010, Eervolle vermelding
Opdrachtgever Stichting Kunstfort bij Vijfhuizen

Kunstfort bij Vijfhuizen heeft een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een centrum voor moderne kunst in een voormalig militair depot: De Genieloods. Dit centrum voor de kunst ligt bij de ingang van een militair fort dat tot het UNESCO wereld erfgoed behoort.
De kracht van de bestaande Genieloods zit in de eenvoud en puurheid. Wij zien het deze loods zelf als een museumstuk. Deze moet met trots gepresenteerd worden. Verlengen van de loods of het aanbouwen van een nieuw volume zien wij niet als goede oplossingen. Het zal de puurheid van de loods aantasten.

De enige manier om geen afbreuk te doen aan het gebouw is door het op te tillen en er een volume onder te plaatsen. De forse stalen ligger slaat een brug tussen het oud en nieuw. Onder de uitkraging is er bovendien ruimte voor een buiten-expositie. Doordat het gebouw is opgetild kijk je vanuit de loods over de naastgelegen dijk naar het fort. Het centrum voor moderne kunst wordt op deze manier een icoon voor de locatie.

Het project is door de jury gewaardeerd met een eervolle vermelding. 'Dit spectaculaire ontwerp levert een hoge attentiewaarde op voor het Kunstfort. Bovendien geeft de spannende routing de plek een bredere betekenis en betrekt de bezoeker bij de context.'
Het ontwerp is een samenwerking tussen ateliereen en Ramon Janssen.