Ateliereen Architecten

laat u inspireren!

Uitkijktoren Lommelse Sahara

  • Foto: Bosland.be
Opgeleverd 2015
Opdrachtgever Gemeente Lommel (B)
Aannemer Kametal bvba, Halen (B)
Constructeur AB-associates, Hasselt (B)
In samenwerking met MAMU Architects, Hasselt (B)

Ateliereen Architecten heeft in samenwerking met MAMU Architects een ontwerp gemaakt voor de uitkijktoren in de Belgische gemeente Lommel. Deze dertig meter hoge toren staat in het bijzondere natuurgebied 'De Lommelse Sahara'. Dit gebied kenmerkt zich door een grote zandvlakte, duinen en diverse plassen. Als onderdeel van het regionaal Landschap de Lage Kempen is het gebied een grote publiekstrekker voor wandelaars. De gemeente wil de beleving van het landschap versterken door het plaatsen van de uitkijktoren.

De constructie bestaat uit geschakelde driehoeken. Dit is constructief een effici├źnte vorm. Dit principe zorgt er tevens voor dat de aanblik vanuit verschillende perspectieven telkens anders is. Zo lijkt de toren vanaf sommige plekken zelfs scheef te staan.

De naam van het gebied -de Lommelse Sahara- is inspiratie geweest voor het gevelontwerp van de toren, waarin de glooiende lijnen van zandduinen herkenbaar zijn. Dit lijnenspel heeft geleid tot een opmerkelijke materiaalkeuze voor de gevel: touw. Het touw heeft een natuurlijke kleur en uitstraling. Daarnaast is het soepel en relatief zwaar, waardoor het doorhangt. Doordat 3,5 kilometer touw afwisselend strak en los om de toren is gewikkeld ontstaan de kenmerkende lijnen van de Sahara. Bij het beklimmen van de trap kijkt de bezoeker tussen de touwen door naar het landschap.

De toren heeft drie platforms. Het laagste platform reikt richting het water en is door de hellingbaan ook toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Vanaf dit niveau kan men de trap nemen naar een hoogte van bijna dertig meter. Halverwege is er een platform en bovenop kan men genieten van vrij uitzicht rondom.