Ateliereen Architecten

laat u inspireren!

Uitkijktoren De Onlanden

Opgeleverd 2017
Opdrachtgever Natuurmonumenten
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Doornenbal, Appelscha
Constructie abtWassenaar, Haren

Natuurgebied De Onlanden ligt ten zuidwesten van de stad Groningen. Om de beleving van dit waardevolle natuurgebied te versterken, heeft Natuurmonumenten hier een uitkijktoren gebouwd. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht en kun je de ontwikkeling van de nieuwe natuur goed volgen. Het is een bescheiden landmark in het open landschap; herkenbaar, maar wel passend bij de omgeving.

In plaats van de nadruk op het uitkijkpunt als doel te leggen, is de weg ernaartoe als beleving ontworpen. Tijdens de wandeling naar boven heb je niet het gevoel in een toren te zijn, maar op een pad tussen de bomen. Onderweg naar boven krijgt de bezoeker op twee plekken -de kijkmomenten- meer informatie over het uitzicht. Op negen meter hoogte wordt het eerste kijkmoment bereikt. Op een bordes met uitzicht over het cultuurlandschap "Het Beeld" is informatie hierover te zien. Dan maakt de trap een flinke bocht en gaat verder omhoog naar het tweede kijkmoment, op 20 meter hoogte, richting "de nieuwe natuur" van de Onlanden. De laatste trap is een brede waar bezoekers ook even kunnen gaan zitten om van het uitzicht te genieten. Boven, op een hoogte van zo'n 25 meter, wacht een weids uitzicht over de Onlanden en richting Groningen.

In het ontwerp vormen de verticale hoofddraagconstructie en de trap samen een vloeiende en doorlopende beweging. Grote driehoekige houten vlakken bedekken de zijkanten en onderkanten van de trap en vormen de toren tot een speelse, vloeiende vorm. Het hout is afkomstig van een lokaal bosperceel van Natuurmonumenten. Tijdens de klim naar boven heb je soms volledig uitzicht en op andere plekken wordt het zicht juist beperkt. Doordat het hout in de vorm van lamellen is toegepast, zijn de vlakken nooit helemaal dicht.