Ateliereen Architecten

laat u inspireren!

Uitkijktoren bij natuurpoort Reusel

Opgeleverd 2009
Opdrachtgever Outdoorpark Reusel
Constructie Adviesbureau S.v.Boxtel, Tilburg

In Reusel is een natuurpoort gerealiseerd als startpunt voor gebruik van natuurgebied de Peelse Heide. Op deze plek heeft Ateliereen Architecten een klim- en uitkijktoren ontworpen en daarbij faciliteiten die de natuurpoort ondersteunen en herkenbaar maken voor het publiek.

De Nieuwe Brandtoren is 25 meter hoog en bestaat uit zes in elkaar geschoven kubussen. Hij biedt vermaak op het gebied van sport en recreatie. Er is een klimwand in opgenomen, een tokkelbaan en een highrope. Boven is er een uitkijkplatform. Van hieraf kijkt men over de bomen het hele gebied over.

De kubussen zijn bekleed met houten stammetjes. Het gebruik van natuurlijke materialen zorgt voor een aangenaam beeld dat past in zijn omgeving. De stammetjes liggen telkens in een andere richting. Tijdens het bestijgen van de toren worden hierdoor verschillende uitzichten geboden en wordt de wandelaar steeds verrast.

De verschillende voorzieningen die de Natuurpoort ondersteunen zijn ondergebracht in twee objecten. Het eerste is een roosterwand met informatie over de routes in het gebied. Het tweede object is de picknickplaats. Met dezelfde roosters wordt een strak vierkant gevormd van 5 x 5 meter. Daarbinnen staan boomstammen tegen elkaar en worden plekken gevormd waar men kan zitten, hangen en spelen.